به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از اردبیل؛ باغداران می گویند در حالیکه قیمت تمام شده هر کیلو سیب برای آنان 1500 تا دوهزار تومان است اما سیبشان را به 1500تومان هم نمی خرند.
آنان نبود صادرات، سردخانه های بزرگ و صنایع تبدیلی در مشگین شهر را از دلایل افت قیمت سیب می دانند.
هم اکنون درکنار باغهای سیب مشگین شهر هزاران تن سیب بصورت فله انباشته شده و برخی دلالان این سیبها را بعنوان ضایعات به قیمت هرکیلو 600تومان خریده وبا لودر وکمپرسی جابجا می کنند.
صمدی فرماندار مشگین شهر گفت: قیمت مصوب خرید سیب مرغوب مشگین شهر کیلویی 2400 تومان است و سیب های انباشته شده در کنار باغها ضایعات است.
همه ساله با فرا رسیدن فصل پاییز، بیش از 200هزار تن انواع سیب از 7هزار هکتار از باغهای سیب شهرستان مشگین شهر برداشت می شود.


به گزارش ایرنا، فقدان برنامه‌ریزی و مدیریت بازار از سوی مسئولان و نبود توجه کافی به خرید تضمینی محصولات تولیدی کشاورزان در استان اردبیل همانند سال‌های گذشته امسال نیز گریبانگیر زارعان و باغداران استان شد، در شمال استان و در منطقه مغان هزاران تن سیر تولیدی کشاورزان یا بسیار ارزان به فروش رسید و یا کشاورزان ترجیح دادند که آن را قبل از برداشت شخم زنند زیرا  هزینه برداشت بسیار بیشتر از درآمد فروش بود.
گوجه‌فرنگی  نیز که در مغان و مشگین‌شهر تولید می‌شود نیز سرنوشت مشابهی داشت، در حالی که کارخانه‌های رب محصول خود را به قیمت بالا عرضه می‌کنند،  گوجه تولید منطقه به کمترین قیمت به فروش رسیده و بسیاری از شهروندان استان ترجبح دادند که با خرید محصول ارزان اقدام به تولید رب سنتی کنند و در این میان باز کشاورزان ضرر و زیان دیدند.
اما قصه پرغصه کشاورزان استان همچنان ادامه دارد و این‌ بار قرعه به نام محصول سیب بعنوان یکی از مهم‌ترین محصولات تولیدی شهرستان مشگین‌شهر افتاده است تا به فروش نرفتن و قیمت پایین آن خواب بر چشم باغداران حرام کند.
امسال به علت مساعد بودن شرایط آب و هوایی، میزان تولید باغات سیب استان اردبیل که بخش اعظم آنها در شهرستان مشگین‌شهر قرار دارد، افزایش یافت و پیش‌بینی می‌شود که حدود ۲۰۰ هزار تن محصول سیب از هفت هزار و ۷۰۰ هکتار باغ سیب استان برداشت شود.
با این حال، بخش زیادی از سیب تولید شده در استان اردبیل مازاد بر نیاز مصرف استان بوده و برای بازار محصول مازاد فکری نشده و به علت تولید انبوه محصول در استان‌های همجوار و محدود شدن شرایط برای صادرات، محصول تولیدی روی دست باغداران سیب‌کار استان اردبیل مانده است.

 

باغداران چه می گویند؟

تعدادی از باغداران شهرستان مشگین‌شهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، پایین بودن قیمت محصول سیب، نبود مشتری، افزایش هزینه‌های تولید و توقف صادرات را از جمله مشکلات خود ذکر کرده و از مسئولان خواستند تا برای خرید تضمینی محصول تولیدی و حمایت از خود اقدامی کنند.
یک باغدار مشگین‌شهری در گفت و گو با ایرنا وضعیت بازار سیب امسال را نامناسب توصیف کرد و گفت: محصول روی دست ما مانده و به علت قیمت پایین دیگر رغبتی برای چیدن محصول از درخت نداریم.
محسن رحمانی افزود: با این وضعیت قیمت و بازار، برداشت سیب به صرفه نیست و با ادامه این روند محصول روی درخت مانده و خواهد پوسید.
به گفته وی، هر روز قیمت جعبه سیب گران می‌شود و هر سبد سیب به قیمت ۵۰ هزار ریال، هر کیلو کاغذ به قیمت ۲۰۰ هزار ریال به باغداران عرضه می‌شود و هزینه برداشت محصول توسط هر کارگر نیز به روزانه بیش از یک میلیون ریال افزایش یافته و با این وضعیت، قیمت فروش محصول سیب هم بسیار کم بوده و دیگر تولید به صرفه نیست.
برخی از باغداران و کارشناسان نیز نبود صنایع تبدیلی و توقف صادرات را از جمله مشکلات منطقه ذکر کرده و آن را عامل هدر رفت سالانه محصول باغی خود از جمله سیب ذکر می‌کنند.

شهریار بیان کرد: در ماه‌های گذشته بالغ بر ۵۰ هزار تن محصول سیب استان از رقم "شکی" تولید و به بازار مصرف عرضه شد ولی در روزهای اخیر با تولید انبوه در اغلب مناطق کشور، قیمت محصول به پایین‌تر از حد انتظار کشاورزان رسیده است.
وی با ضروری خواندن راه‎اندازی و احداث کارخانه‌های فرآوری از جمله احداث واحدهای تولید کنسانتره، آبمیوه، پوره، مارمالاد، لواشک، میوه خشک و کمپوت در استان اردبیل افزود: در زمینه بسته‌بندی و سورتینگ نیز مشکل زیادی داریم و به علت مجموعه این عوامل، سیب تولیدی استان در زمینه صادرات نیز چندان توان رقابت و جاذبه برای خریداران ندارد.
شهریار اضافه کرد: پیش از این، بخشی از محصول تولید شده سیب استان اردبیل به کشور عراق صادر می‌شد ولی از سال جاری با اعمال تعرفه بالا، صادرات دیگر مقرون به صرفه نیست و باید از طریق رایزنی با مقامات عراق، نسبت به کاهش، تعدیل و یا برداشتن تعرفه اقدام شود.
وی تاکید کرد: خرید تضمینی محصول سیب انجام نمی‌شود ولی اتحادیه‌های تعاونی روستایی با هدف تامین و توزیع سیب در شب عید، مقدار محدودی محصول خریداری کرده و در انبار و سردخانه ذخیره می‌کنند و سعی ما این است که این خرید از محل سیب تولیدی خود استان انجام شود.

روش پیشنهادی برای جلوگیری از خسارت دیدن مجدد باغداران و کشاورزان مشگین

یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از دوباره اتفاق افتادن این مشکلات احداث کارخانه هایی مانند، کارخانه رب سازی، کمپود و آبمیوه است.
درست است که هزینه اولیه احداث این کارخانه ها بالا است ولی در مدت کوتاهی علاوه بر رفع مشکل باغداران و کشاورزان مشگین، برای جوانان استان اشتغال زایی می شود و همچنین سود قابل توجهی نیز مس توان از فعالیت این کارخانه ها بدست آورد.


منبع: خبرگزاری صدا و سیمای اردبیل_ گزارش ایرنا


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها